Politie eist ip-adressen websitebezoekers in zaak Badr Hari

De recherche wil van Crimesite.nl de ip-adressen van twee bezoekers, die meer lijken te weten over de mishandelingszaak tegen de K1-vechter Badr Hari. Volgens de site zijn de reageerders journalistieke bronnen, en dus beschermd, maar politie en justitie betwisten dit.

Twee bezoekers van de website lijken het een en ander te weten over de zaak tegen Badr Hari, die ervan wordt verdacht een portier van de Amsterdamse club Blinq te hebben mishandeld. De K1-vechter ontkent betrokkenheid, maar een van de reageerders beweert dat Hari de portier wel degelijk heeft geslagen en suggereert dat onder meer de dj dit heeft gezien. De andere noemt juist een ander persoon die de portier zou hebben mishandeld, bij de naam. De recherche wil de ip-adressen hebben om beiden als getuige te kunnen horen, meldt Het Parool.

Crimesite-hoofdredaceur Wim van de Pol stelt dat hij aan dat verzoek niet hoeft te voldoen: hij kan zich als journalist op het verschoningsrecht beroepen omdat de sitebezoekers journalistieke bronnen zijn. De recherche stelt echter dat Van de Pol een openbaar telecommunicatienetwerk aanbiedt, en wettelijk verplicht is de adressen af te staan.

Volgens de hoofdredacteur is hij door de recherche gebeld waarbij werd gezegd dat hij kan worden aangehouden als de gegevens niet worden verstrekt. Navraag door Het Parool bij Justitie leert evenwel dat de zaak in de ijskast is gezet totdat er is uitgezocht of Van de Pol zich inderdaad op het verschoningsrecht kan beroepen. Justitie vindt echter nog steeds dat de site de gevraagde informatie moet geven.