Eneco stapt volledig over op groene stroom

Alle klanten van Eneco krijgen voortaan groene stroom. Eneco is de eerste van de grotere energieleveranciers in Nederland die deze stap maakt. Het betekent echter niet dat alle stroom van Eneco uit een duurzame bron komt, tekent Greenpeace aan.

Eneco maakte de stap dinsdag bekend, maar het bedrijf heeft nog wel gascentrales in Nederland. "Dat is wel een stuk beter dan de kolencentrales die Essent en Nuon hebben", zegt campagneleider Energie bij Greenpeace Florian van Olden. Een gascentrale stoot volgens hem half zoveel CO2 uit. "Maar groen is het niet. Helaas kunnen we nog niet zonder."

De energie van gascentrales kan toch als groen worden aangemerkt door groencertificaten te regelen. Die kunnen worden verkregen door bijvoorbeeld windmolens te bouwen, maar ook door ze in te kopen bij waterkrachtcentrales in Noorwegen.

"Die stoten inderdaad geen CO2 uit, maar ze zijn twintig tot dertig jaar geleden gebouwd. Simpelweg omdat dit voor Noorwegen de goedkoopste manier is om aan elektriciteit te komen", zegt Van Olden. "Van duurzame innovatie is dan dus geen sprake."

Een woordvoerder van Eneco zegt dat een deel van de groencertificaten inderdaad bij Noorwegen is ingekocht. Hij wijst er echter op dat die certificaten maar een keer kunnen worden aangeschaft en niet doorverkocht.

Na Essent en Nuon is Eneco de grootste energieleverancier in Nederland. Eneco is niet de eerste die overstapt op groene stroom, benadrukt Van Olden. "Het veel kleinere Nederlandse Windunie levert bijvoorbeeld al langer echt groene stroom met windmolens als energiebron. Maar van de grotere leveranciers is Eneco veruit het beste bezig."