Martelen van verdachten 'de norm' in Indonesië

Indonesische wetshandhavers, van politieagenten tot gevangenbewaarders, martelen routinematig verdachten en veroordeelden om hen bekentenissen te ontlokken of om informatie te verkrijgen. Dat blijkt uit een rapport van de Indonesische Legal Aid Foundation. Intimidatie, mishandeling, het toebrengen van brandwonden en verkrachting komen zo vaak voor dat het inmiddels wordt beschouwd als de norm en slachtoffers niet eens meer aangifte doen.

De bevindingen uit het rapport, dat deze week verscheen, komen voort uit interviews met 1154 verdachten en gevangenen in de Indonesische hoofdstad Jakarta en vier andere grote steden in het land. De interviews werden afgenomen in 2009 en 2010. Niet alleen gevangenen kregen de vragenlijst, ook 419 agenten, aanklagers, rechters, gevangenbewaarders en mensenrechtenactivisten werd gevraagd naar hun ervaringen.

"We hebben gezien dat marteling systematisch plaatsvindt", aldus Restaria Hutabarat van Legal Aid Foundation. Vaak begint het martelen al bij de arrestatie en gaat het door tijdens verhoor, maar ook als een proces gaande is en na opsluiting in de gevangenis. "Het wordt gezien als een normale manier om informatie te krijgen en bekentenissen af te dwingen", zei Hutabarat.

Hoewel Indonesië -dat in 1998 werd bevrijd van een dictatuur- stappen heeft gezet richting democratie door onderdrukkende wetten te schrappen, de media meer vrijheid te geven en burgers hun eigen leiders te laten kiezen, blijft het rechtssysteem van het land een blinde vlek.