'Gamedieet' wint terrein in VS

Een derde van de Amerikanen overweegt volgend jaar elektronica of games te kopen waarmee ze fitter kunnen worden. Elektronica en games kunnen mensen met goede voornemens helpen realistische doelen te stellen en de dagelijkse inspanningen bij te houden. Dat stelt de Amerikaanse bond Consumer Electronics Association (CEA). Fitnessgames als Wii Fit en Your Shape en dansspellen als Just Dance en Dance Central zijn voorbeelden van games die kunnen helpen om af te vallen.

Meer dan de helft van de Amerikaanse bevolking heeft niet genoeg motivatie om te sporten. Bovendien sport drie kwart van de sporters zonder begeleiding. Games en elektronica zouden dit gebrek aan begeleiding en motivatie op kunnen vangen, denkt de CEA. "In vergelijking met consumenten die geen technologie gebruiken, zijn consumenten die dat wel doen een stuk positiever. Zij hebben meer plezier in de oefeningen en zien in waarom de oefeningen belangrijk zijn voor de gezondheid", aldus een woordvoerder van de bond.

De Nintendo Wii wordt sinds de lancering in 2006 al in verband gebracht met een gezondere manier van gamen. Microsoft is in november met de Kinect-camera ingehaakt op dit fenomeen, terwijl Sony de PlayStation Move-controller in september op de markt bracht. Naast succesverhalen over mensen die veel gewicht zijn verloren dankzij de Nintendo Wii, kan de bewegingsgevoelige besturing ook zorgen voor minder positieve effecten, zoals blessures. Zo kan de elleboog of de schouder overbelast raken door bewegingen te herhalen. Dit fenomeen wordt ook wel Nintendonitis genoemd.


'Gamedieet' wint terrein in VS (Foto: Novum)