'Downloaden kost game-industrie 1,3 miljard'

De internationale game-industrie is afgelopen jaar minimaal 1,3 miljard euro misgelopen door het downloaden van illegale kopieën van games voor de Nintendo Wii, Xbox 360 en pc. Cijfers van analysewebsite TorrentFreak suggereren dat er alleen al voor de drie genoemde spelcomputers minimaal 28,9 miljoen illegale kopieën van games zijn gedownload.

De draagbare spelcomputers Nintendo DS en PSP zijn niet meegenomen in de analyse van TorrentFreak. Beide spelcomputers gaan gebukt onder veel illegaal gedownloade spellen. Winkelverkopen en gameproducties zijn de afgelopen jaren flink gedaald, wat aan illegaal downloaden wordt toegeschreven. Uitgever Ubisoft heeft vanwege piraterij de productie van populaire gameseries, waaronder de Laura's Passie-serie, voor de DS stopgezet.

Net als vorig jaar heeft Call of Duty ook dit jaar de dubieuze eer het populairst te zijn. Het schietspel Call of Duty: Black Ops voor de pc werd volgens TorrentFreak 4,3 miljoen keer gedownload. Battlefield: Bad Company 2, een concurrerend schietspel voor de pc, staat op de tweede plaats met 3,9 miljoen downloads.

Pc-games worden nog altijd het meest gedownload. De meest gedownloade Nintendo Wii-game is Super Mario Galaxy 2 met bijna anderhalf miljoen illegale kopieën. Voor de Xbox 360 werd de actiegame Dante's Inferno het vaakst binnengehaald, namelijk bijna 1,3 miljoen keer.