Anorexiamodel Isabelle Caro (28) dood

Het Franse model Isabelle Caro, die drie jaar geleden model stond voor een shockcampagne tegen anorexia, is op 28-jarige leeftijd aan een longontsteking bezweken. De campagne, waarin haar uitgemergelde lichaam levensgroot op billboards werd getoond, deed destijds veel stof opwaaien.

Caro woog 31 kilo en was 1,64 meter toen ze zich in 2007 door de befaamde Italiaanse fotograaf Oliviero Toscani naakt liet fotograferen voor de campagne tegen de ziekte anorexia. De website 20min.ch berichtte woensdag dat het fotomodel al op 17 november is overleden in een ziekenhuis in Tokio, waar ze twee weken eerder met longontsteking was opgenomen.

Anorexiamodel Isabelle CaroOver de campagne zei ze ooit: "Ik heb besloten mee te doen met deze campagne om jonge meisjes te waarschuwen voor de gevaren van de dwang, de opgedrongen voorwaarden van de mode-industrie en de verwoestingen van anorexia. Het doel is om te choqueren via de emotie."

Caro leed al sinds haar dertiende aan anorexia. Twee jaar geleden kwam haar biografie uit, getiteld: Het kleine meisje dat niet dik wilde worden. Volgens het model lag de oorzaak van haar ziekte in een moeilijke jeugd.

De shockfoto's waren overigens niet lang in het Italiaanse straatbeeld te zien. De reclamecodecommissie van dat land oordeelde namelijk dat de affiches moesten verdwijnen omdat ze 'de waardigheid van de mensen in alle vormen niet respecteren'.

Anorexiamodel Isabelle Caro (30) dood
Anorexiamodel Isabelle Caro (28) dood (Foto: ANP)