Red Dead Redemption game van het jaar 2010

Nederlandse gamedeskundigen vinden de actiegame Red Dead Redemption de beste game van 2010. Dat blijkt uit een rondgang van Novum Nieuws langs dertien toonaangevende tv-programma's, gamesites en gamemagazines die elk hun top twintig van het jaar gaven. De top tien wordt gedomineerd door spellen voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de pc. Opmerkelijk is dat geen enkele game voor draagbare spelcomputers een plaats in de top tien heeft veroverd, ondanks de populariteit van de Nintendo DS en iPad.

"Toen Red Dead Redemption op de markt kwam, was er veel te doen om de schoonheidsfoutjes in het spel. Zo zweefden paarden in sommige gevallen door de lucht", zegt Robert Hoogendoorn, hoofdredacteur games bij Novum Nieuws. Dergelijke fouten zijn achteraf hersteld. "Ik kan me vinden in de uitkomst van ons onderzoek. Het is opmerkelijk dat een onconventioneel spel als Heavy Rain wel genoemd wordt, maar een iPhone-hit als Angry Birds niet", vult Hoogendoorn aan.

Red Dead Redemption houdt onder meer het ruimteavontuur Mass Effect 2, de actiegame Assassin's Creed Brotherhood en de nieuwste Mario-game Super Mario Galaxy 2 achter zich.

Top tien games van 2010

01. Red Dead Redemption
02. Mass Effect 2
03. Assassin's Creed Brotherhood
04. Super Mario Galaxy 2
05. Starcraft 2
06. Heavy Rain
07. Halo Reach
08. God of War III
09. Call of Duty: Black Ops
10. Alan Wake

Aan het onderzoek van Novum Nieuws hebben dertien media meegewerkt, waaronder FOK!.

De bestverkopende game in de top tien van 2010 is Red Dead Redemption. De cowboygame is sinds de release in mei wereldwijd zo'n acht miljoen keer verkocht. Een andere verkooptopper van dit jaar is de schietgame Call of Duty: Black Ops. Van het schietspel zijn sinds de release in november zeker zeven miljoen exemplaren verkocht. Bovendien staat die game nog altijd bovenaan de verkoop top tien van marktonderzoeksbureau GfK. Alle spellen verkochten meer dan een miljoen exemplaren met uitzondering van het horroravontuur Alan Wake. Van deze game voor de Xbox 360 zijn naar schatting iets meer dan een half miljoen spellen verkocht.

Opmerkelijk is de afwezigheid van games voor draagbare spelcomputers, want de opkomst van de iPhone en iPad heeft de game-industrie geen windeieren gelegd. Het tactische spel Angry Birds is namelijk wereldwijd meer dan tien miljoen keer gedownload, terwijl het puzzelspel Cut the Rope zeker drie miljoen keer verkocht is.


Red Dead Redemption game van het jaar 2010