Mark Rutte rechtse Nederlander van het jaar

Premier Mark Rutte (VVD) is verkozen tot rechtse Nederlander van het jaar. In de verkiezing die was georganiseerd door het Radio 1-programma Nu al wakker Nederland versloeg Rutte vier andere genomineerden, van wie PvdA-leider Job Cohen de opvallendste was.

De uitslag werd woensdagochtend in het programma bekendgemaakt door juryvoorzitter en oud LPF-Kamerlid Joost Eerdmans. "Eigenlijk lag het voor ons allen voor de hand wie de winnaar moest worden", zei hij.

De grote verdienste van Rutte is volgens hem dat hij de VVD naar rechts heeft getrokken 'na een onduidelijke koers van vele jaren'. "Hij is leider geworden van het meest rechtse kabinet ooit."

Cohen was genomineerd omdat het huidige rechtse kabinet volgens de jury 'voor een groot deel' aan hem is te danken. Cohen heeft eerder al aangegeven dat hij het niet met de nominatie eens was.

Andere genomineerden waren PVV-Kamerlid Martin Bosma, PowNed-oprichter Dominique Weesie en Victor Muller. De jury bestond naast Eerdmans uit oud-VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn, hoofdredacteur van Nieuwe Revu Frans Lomans en ondernemer Susanne Stolte.