Gbagbo geeft macht niet op

Een delegatie van Ecowas is er dinsdag niet in geslaagd de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo ervan te overtuigen dat hij de macht moet opgeven. Er werd in Abidjan urenlang op hem ingepraat, maar vooralsnog weigert Gbagbo de macht over te dragen aan zijn rivaal Alassane Ouattara.

Volgens de internationale gemeenschap heeft Ouattare de verkiezingen in Ivoorkust gewonnen en dient Gbagbo plaats te maken. Ecowas, het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten, heeft inmiddels met militair ingrijpen gedreigd als Gbagbo de macht niet overdraagt.

De Ecowas-delegatie hoopte Gbagbo over te halen met hen het land te verlaten en in ballingschap te gaan. Het kamp van Ouattara is ervan overtuigd dat er een militaire operatie komt als Gbagbo niet toegeeft. De Ecowas-delegatie, bestaande uit de presidenten van Sierra Leone, Kaapverdië en Benin, sprak dinsdag ook met Ouattara, die voorlopig zijn intrek heeft genomen in een hotel in Abidjan.

Ecowas heeft Gbagbo asiel aangeboden als hij opstapt, maar de president, die al tien jaar de scepter zwaait in Ivoorkust, wil van geen wijken weten. Gbagbo heeft nog altijd de controle over het leger en de politie.

Bij geweld tussen voor- en tegenstanders van Gbagbo en Ouattara zijn volgens de Verenigde Naties minstens 173 mensen omgekomen. Het werkelijke dodental ligt vermoedelijk beduidend hoger. De VN zeggen meldingen te hebben ontvangen over een massagraf, maar kunnen die door beperkingen op de bewegingsvrijheid van hun personeel niet natrekken.

Er heerst ook groeiende zorg over de veiligheid van de VN-vredesmacht in Ivoorkust (Unoci). Gbagbo heeft eerder deze maand geëist dat Unoci uit Ivoorkust vertrekt. Dinsdag meldden de VN dat een blauwhelm bij een opstootje was verwond met een kapmes.


Gbagbo geeft macht niet op (Foto: Novum)