Kamer wil hulp korten bij weigeren asielzoekers

Landen die niet meewerken aan de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers, moeten worden gekort op ontwikkelingshulp. Zo nodig moet de geldkraan helemaal dicht, vindt een Kamermeerderheid van VVD, CDA en PVV. Dat schrijft Trouw woensdag.

Het CDA opperde in 2008 al landen die niet meewerken op deze manier te straffen. Begin deze maand kondigde minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) al aan dat hij met andere ministers gaat kijken of dit mogelijk is.

Landen die geen ontwikkelingshulp van Nederland krijgen, moeten volgens de partijen op een andere manier onder druk worden gezet. Landen kunnen dwarsliggen als asielzoekers geen reispapieren hebben. Soms maken asielzoekers die papieren zelf zoek, maar het komt bijvoorbeeld ook voor dat mensenhandelaren hun paspoort afpakken. Welke landen dwarsliggen, zegt het Ministerie van Binnenlandse Zaken niet.

De grootste oppositiepartij, de PvdA, waarschuwt dat sancties niet ten koste moeten gaan van de plaatselijke bevolking. Dat zou bijvoorbeeld het geval zijn als een militaire missie wordt teruggetrokken. Het zou beter zijn de regering te treffen met maatregelen op economisch gebied.

De SP spreekt van spierballentaal. Van de landen die dwarsliggen zou er geen een ontwikkelingshulp krijgen.