'Opgepakte Somaliërs werden afgeperst'

De Somaliërs die vorige week werden opgepakt in een terreuronderzoek werden afgeperst door andere Somaliërs. Dat zegt een van hen, Nuur Farah, woensdag in de Volkskrant. De AIVD is op het verkeerde been gezet, zegt advocaat Michael Ruperti in de krant. Meerderen betwijfelen het afpersingsverhaal echter.

Het verhaal zou draaien om Dahir Alasow, die twee jaar geleden politiek asiel in Nederland kreeg. Hij zou vier maanden geleden hebben geprobeerd de nog verdachte maar vrijgelaten eigenaar van een belwinkel in Rotterdam geld af te persen. Farah wilde volgens eigen zeggen aangifte doen, maar de rest durfde niet.

Om de afpersing kracht bij te zetten zou Alasow een bandopname op een Somalische nieuwssite hebben gezet. Daarop doet hij zich volgens Farah voor als de eigenaar van de belwinkel en biedt hij een leider van de Shabaab-militie in Somalië aan geld over te maken naar zijn islamitische strijders.

Toen de slachtoffers nog steeds niet toegaven, zou Alasow hun namen hebben doorgespeeld aan een inlichtingendienst. Hij zou daarbij zijn geholpen door zijn zwager Cabdi Shugri. Volgens Farah iemand die zijn vijanden vaker bij de CIA als terroristen afschildert.

Alasow ontkent het hele verhaal volgens de krant. Hij zegt onderzoeksjournalist te zijn die in Breda in ballingschap zit. Voor een radio-interview met een van de Al Shabaab-leiders zou hij zich hebben voorgedaan als een ander, maar niet als de eigenaar van de belwinkel. "Ik gebruikte een naam van iemand die heel dicht bij hem stond. Hij vetrouwde dat en heeft toen geheimen verteld."

Een bron binnen de Somalische wereld zegt volgens de krant dat de stammenstrijd vanuit Somalië naar Nederland is overgebracht. Onderlinge haat en nijd zou een rol kunnen hebben gespeeld. Tegelijk zeggen meerdere bronnen dat afpersingspraktijken nauwelijks voorkomen. Er is namelijk weinig te halen.

In het onderzoek werden op kerstavond twaalf Somaliërs aangehouden. Een 29-jarige Rotterdammer zit nog vast, de rest is vrijgelaten. Twee van hen worden nog verdacht.

De AIVD zei dinsdag vier namen aan het Openbaar Ministerie te hebben gegeven. Uit veiligheidsoverwegingen werden alle aanwezigen opgepakt op de locaties waar werd opgetreden.

Wat de verdachten van plan zouden zijn geweest, is nog niet officieel bekendgemaakt. De Telegraaf schreef eerder dat ze een Apache gevechtshelikopter uit de lucht wilden halen bij luchtmachtbasis Gilze-Rijen. Ze zouden nog geen wapen hebben gehad om dat te doen.