Wellink (DNB) lapt commissie aan laars

Nout Wellink, de nobele president van De Nederlandsche Bank (DNB), lapt de conclusies van de commissie-De Wit aan zijn laars. Dit meldt Wellink middels een uitgebreide brief (PDF) aan de Tweede Kamer, die maandag uitlekte.

De commissie-De Wit, onder leiding van SP-Kamerlid Jan de Wit, onderzocht maandenlang de oorzaken die ten grondslag lagen aan de in 2008 uitgebroken financiële en economische crisis.

De conclusies van het rapport uitte scherpe kritiek op de rol die Wellink en zijn DNB heeft gespeeld, vooral inzake de overname van ABN Amro en het Icesave-debacle. Toen al, tijdens de verhoren van de commissie met Wellink, waste de DNB-president tevergeefs zijn handen in onschuld.

De Tweede Kamer eiste vervolgens dat DNB de conclusies van de commissie-De Wit overnam. Maar op de valreep van de jaarwisseling 2010-2011 weigert Wellink dit dus te doen. Juist de kritiek op het optreden van de centrale bank bij ABN Amro en Icesave wordt door Wellink verworpen.

Volgens DNB kon de centrale bank niets doen aan de overname van ABN Amro en had eerder ingrijpen bij Icesave de schade juist vergroot.


Nout Wellink (DNB) wast handen in onschuld na scherpe kritiek commissie