Al Shabaab: 'Obama moet zich bekeren tot de islam'

De leider van de Somalische terreurorganisatie Al Shabaab heeft maandag gedreigd met aanslagen op de Verenigde Staten. Fuad Mohamed 'Shongole' Qalaf zei maandag in een interview dat de Amerikaanse president Barack Obama zich moet bekeren tot de islam. Als hij dat niet doet volgen er aanslagen.

"We zeggen tegen de Amerikaanse president Barack Obama dat hij de islam moet omarmen, voordat we naar zijn land toe komen", dreigde Qalaf.

Vooralsnog heeft Al Shabaab geen aanslagen gepleegd buiten Afrika, maar westerse inlichtingendiensten maken zich hier al tijden zorgen over. Al Shabaab heeft jonge Amerikaanse Somaliërs benaderd in een poging hen te rekruteren. Rond de twintig zijn naar Somalië gereisd om training te ontvangen en zeker drie van hen pleegden zelfmoordaanslagen in Somalië.

Al Shabaab heeft het grootste deel van het zuiden en het midden van Somalië in handen. Bovendien heeft de organisatie de steun van honderden buitenlandse strijders, voornamelijk uit Oost-Afrika.

De militie wil de door de VN gesteunde regering van Somalië omverwerpen. De regering wordt echter beschermd door rond de achtduizend militairen van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie, die bestaat uit militairen uit Uganda en Burundi.

Al Shabaab heeft in juli uit wraak aanslagen gepleegd in Uganda. Daarbij kwamen 76 mensen om het leven. De groep zou bovendien banden hebben met Al Qaida en een schuilplaats bieden aan het brein achter de aanslagen op Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia in 2008, waarbij 224 mensen de dood vonden.