Linkse demonstratie, rechtse reactie

Zondag 16 januari zal in Amsterdam een grote demonstratie tegen het huidige kabinet plaatshebben, zo maakte Job Cohen (PvdA) maandag in de Volkskrant bekend. Geert Wilders (PVV) vindt het een nogal 'nutteloze' demonstratie en laat zich verder smalend uit over de kersttoespraak van koningin Beatrix.

De demonstratie wordt in ieder geval breed gedragen. Naast de PvdA doen de vakbonden mee, evenals de SP, GroenLinks, kerkelijke instanties en ontwikkelingshulporganisaties. D66 is ook uitgenodigd, zij geven aan positief te zijn over de demonstratie, maar hebben nog niet aangegeven of ze ook een afgevaardigde sturen. Cohen meldt dat het 'anders' moet en kan in Nederland. In eerste instantie zou de ChristenUnie ook van de partij zijn, maar toen bleek dat de demonstratie op zondag zou zijn, haakten zij af.

Het belangrijkste doel van de demonstratie zal het geven van een stemadvies zijn. Cohen doelt hier op de aanstaande provinciale statenverkiezingen, waar hij hoopt dat het huidige kabinet geen meerderheid in de senaat zal halen.

Geert Wilders gaf een reactie op de demonstratie tegenover Elsevier. "Laat hem maar lekker gaan demonstreren met zijn linkse vriendjes van Cordaid tot GroenLinks op 16 januari, misschien kan hij dat wel beter dan zoutloos debatteren in de Kamer."

Wilders denkt ook dat de demonstratie geen nut zal hebben: "2011 wordt geen jaar van links of muliticul, maar een jaar van aanpakken en problemen oplossen voor Henk en Ingrid die links met slap theedrinkbeleid heeft veroorzaakt met betrekking tot immigratie, veiligheid, slechte ouderenzorg en ga zo maar door."

Cohen liet op zijn beurt weten niet gecharmeerd te zijn van Wilders' reactie op het arresteren van de terreurverdachten in Rotterdam dit weekend. Wilders verwijst in zijn reactie op sarcastische wijze naar de kersttoespraak van de koningin. Op Twitter zei Wilders namelijk: "De twaalf opgepakte Somalische terreurverdachten zochten volgens mij in Nederland niet direct naar wat ons verbindt en delen onze waarden vast ook niet."

Cohen vond dat Wilders de kersttoespraak onterecht uit zijn verband trok. Wilders vond van niet. "Als Cohen kritisch is, dan heb ik het goed gedaan met mijn tweet! De toespraak van de Majesteit was weer vol met multicul, dus van mijn opmerkingen neem ik niets terug", zo besloot de PVV-leider.