Dooi tempert Elfstedenkoorts

De hoop op een Elfstedentocht lijkt voorlopig vervlogen. Maandag dooit het licht in Friesland en ook rond Kerstmis was het niet koud genoeg om het ijs aan te laten groeien. Ron Wiersma van Meteo Consult sluit uit dat de tocht der tochten nog dit jaar plaatsvindt. "Dat kunnen we echt vergeten."

Woensdag- en donderdagnacht gaat het naar verwachting wel flink vriezen, met temperaturen tot 10 graden onder het nulpunt. Dit zet echter lang niet genoeg zoden aan de dijk om het ijs over het hele traject te laten aangroeien tot de benodigde 15 centimeter. Bovendien is het overdag rond het vriespunt en zijn er nog een hoop plekken op de route van de tocht waar het nog open ligt. Hier heeft de wind vrij spel, wat de aangroei van ijs bemoeilijkt.

Directeur van Meteo Consult Harry Otten zei vorige week dat de Elfstedentocht nog voor de jaarwisseling gehouden kon worden als alle sneeuw van het ijs zou worden verwijderd. Inmiddels is duidelijk dat die uitspraak voorbarig was. "De weerkaarten zagen er toen heel anders uit", legt zijn collega Wiersma uit.

"Toen werd veel strengere vorst voorspeld. Ook voor de komende periode hebben de modellen moeite om te voorspellen hoe koud het wordt", zegt Wiersma. "Het kan gaan dooien, maar het is ook mogelijk dat na een kwakkelperiode de kou weer terugkomt."


Dooi tempert Elfstedenkoorts (Foto: Novum)