Nederlands producentenvertrouwen stijgt

De stemming onder ondernemers in de industrie is in december van dit jaar sterk verbeterd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Het producentenvertrouwen kwam uit op 2,5 tegen 0,3 in november. Vooral over hun orderpositie waren de ondernemers zeer te spreken.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: het oordeel over de orderpositie, het oordeel over de voorraden gereed product en de verwachte productie in de komende drie maanden.

Het oordeel over de orderpositie verbeterde sterk, aldus het statistiekbureau. Het aantal producenten dat de orderpositie groot vond was voor het eerst in ruim twee jaar groter dan het aantal dat de orderpositie klein vond.

Ook het oordeel over de voorraden verbeterde aanzienlijk. De stemming over de toekomstige productie was echter minder optimistisch dan in november. Er waren in december meer ondernemers die een afname verwachtten dan die een toename verwachtten.

In december rapporteerden de ondernemers in de industrie een flinke toename van de waarde van de orderontvangst. De index orderpositie (orders uitgedrukt in maanden werk) steeg van 102,0 naar 102,6. Over de toekomstige personeelssterkte dachten de ondernemers vrijwel hetzelfde als in november.

Ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn echter niet zo positief gestemd. De meerderheid verwacht een toename van de omzet in de komende drie maanden, maar deze groep is kleiner dan een maand geleden. Een kleine meerderheid verwacht echter wel dat de werkgelegenheid afneemt.

Het meest pessimistisch waren architecten en ingenieursbureaus. Zij waren vooral somber over het economisch klimaat en over de verwachte personeelssterkte in hun branche.