Ruim 40 doden bij aanslag Pakistan

Bij een zelfmoordaanslag op een voedseldistributiecentrum in Pakistan zijn zaterdag zeker 26 mensen omgekomen. De dader blies zichzelf op bij een veiligheidspost bij het hulpcentrum in de plaats Khar in het noordwesten van het land. De plaats is niet ver van de Afghaanse grens.

Het voedselcentrum werd onder meer gebruikt door het World Food Program van de Verenigde Naties en door andere hulporganisaties. De slachtoffers zouden mensen zijn die er op voedsel stonden te wachten.

Militante islamisten in Pakistan richten zich vaker tegen hulpposten. De hulporganisaties worden gezien als symbolen van de overheid en van de westerse invloed in het land. Pakistan is de afgelopen drie jaar getroffen door zo'n tweehonderd zelfmoordaanslagen, waarvan het gros in het noordwesten.

Update 19.04 uur

Het dodental is inmiddels opgelopen tot boven de veertig. Er zijn zestig tot honderd gewonden gevallen bij de aanslag, zo meldden lokale media. Inmiddels is bekend geworden dat de dader van de aanslag een in boerka gehulde vrouw was. Daarmee is dit de eerste aanslag in Pakistan gepleegd door een vrouw. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de Taliban.