Wereldbank bevriest leningen Ivoorkust

De Wereldbank heeft leningen aan Ivoorkust bevroren. Dat maakte de organisatie woensdag bekend na een bespreking tussen de Franse president Nicolas Sarkozy en de directeur van de Wereldbank Robert Zoellick. De Wereldbank leende het West-Afrikaanse land dit jaar ruim 640 miljoen euro.

"De Wereldbank heeft op dit moment leningen en uitbetalingen van fondsen aan Ivoorkust stopgezet en het kantoor van de Wereldbank (in Abidjan) is gesloten", aldus de Wereldbank in een verklaring. "De Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank steunen de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) en de Afrikaanse Unie bij het sturen van een boodschap aan president Laurent Gbagbo dat hij de verkiezingen verloren heeft en af moet treden."

De tegenstrever van Gbagbo bij de verkiezingen, Alassane Ouattara, wordt onder andere door de Verenigde Naties en de Europese Unie erkend als winnaar. Hij probeerde woensdag de West-Afrikaanse Centrale Bank over te halen Gbagbo geen toegang meer te geven tot de schatkist van Ivoorkust. Hij hoopt hiermee te bereiken dat Gbagbo ambtenaren en militairen niet meer kan betalen, zodat zij overlopen en Gbagbo gedwongen wordt af te treden.