Van Gelder keert terug in turnselectie

Yuri van Gelder keert terug in de nationale turnselectie. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen de turnbond KNGU en de sporter zelf. Beide partijen hebben afspraken gemaakt over de manier waarop de ringenspecialist in de toekomst weer op topniveau kan geraken.

Van Gelder werd half oktober vlak voor het WK in Rotterdam uit de selectie gezet, omdat hij zei weer cocaïne gebruikt te hebben. Van Gelder bekende later dat hij een valse bekentenis had afgelegd, om zo het toernooi te kunnen ontvluchten. Het was Van Gelders eerste grote internationale toernooi, nadat hij een jaar schorsing had uitgezeten wegens cocaïnegebruik.

De druk was naar eigen zeggen te groot voor hem. Volgens Van Gelder was liegen over zijn cocaïnegebruik de enige oplossing om zo snel mogelijk het toernooi te verlaten. De 'Lord of the Rings' liet nog wel een dopingtest afnemen, maar tot zijn verbazing wachtte de turnbond de uitslag daarvan niet af en bracht het nieuws over de terugval van Van Gelder al naar buiten. Uit de test bleek dat hij geen cocaïne had gebruikt.

Van Gelder leed daardoor ernstige imagoschade. Om het vertrouwen te herstellen hebben de turner en de KNGU een aantal afspraken gemaakt. Voor de turner is het vooral belangrijk dat zijn privacy gewaarborgd wordt.

"Ik ben blij met de gesprekken die onder leiding van NOCNSF hebben plaatsgevonden", zegt Van Gelder. "Het is goed dat mijn privacy beschermd blijft. Ik ben altijd blijven trainen en zal er alles aan doen om mij topfit te kwalificeren voor de wedstrijden."