OM in beroep in zaak fataal scooterongeval Nijmegen

Het Openbaar Ministerie heeft beroep ingesteld tegen de vonnissen in de zaak rond een dodelijk scooterongeval in Nijmegen. Het OM vindt dat beide verdachten in de zaak verantwoordelijk zijn voor de dood van de 50-jarige man uit Arnhem, die ze aanreden op een zebrapad.

Het slachtoffer overleed later in een ziekenhuis. Het ongeval gebeurde toen de twee verdachten op de vlucht waren voor de politie. Het tweetal was onderweg naar het Belvoir Hotel, dat ze wilden overvallen. De politie wilde de twee aanspreken op het ontbreken van verlichting en hun rijgedrag, waarop zij ervandoor gingen. De daaropvolgende dollemansrit eindigde met het ongeval.

De 20-jarige Mohamed el G. uit Beuningen werd vrijdag veroordeeld tot acht jaar cel voor het veroorzaken van het ongeval in Nijmegen begin januari en een rijontzegging van tien jaar. Volgens de rechtbank was El G. de bestuurder van de scooter. Mohamed S. (19) uit Nijmegen werd vrijgesproken van doodslag, omdat hij de bijrijder was en geen mogelijkheid had om in te grijpen, oordeelde de rechtbank. Hij kreeg wel zestien maanden cel voor het voorbereiden van een gewapende overval op het hotel opgelegd.

Tegen de 19-jarige man was zes jaar cel en een rijontzegging van acht jaar geëist, tegen de 20-jarige man zeven jaar cel en een rijontzegging van tien jaar.

Het OM is van mening dat de twee mannen nauw en bewust hebben samengewerkt voorafgaand aan het ongeval en tijdens de vlucht voor de politie. Ook denkt het OM dat de twee zich schuldig hebben gemaakt aan heling van de scooter.

De advocaat van El G. kondigde kort na de uitspraak al aan dat zijn cliënt in hoger beroep gaat. Advocaat Richard Baggen noemde de uitspraak 'onbegrijpelijk en onbevredigend'. Volgens de raadsman is El G. uitsluitend veroordeeld vanwege een belastende verklaring van een medegedetineerde, die heeft verklaard dat El G. de scooter bestuurde. Die verklaring is volgens Baggen echter volstrekt ongeloofwaardig. De advocaat had de belastende verklaring graag op betrouwbaarheid willen toetsen, maar de rechtbank wees dat verzoek af.