'Kabinet weg bij minderheid senaat'

Het kabinet-Rutte moet zijn biezen pakken als het na verkiezingen voor de Provinciale Staten geen meerderheid krijgt in de Eerste Kamer. Dat zegt fractievoorzitter in de senaat Jos Werner (CDA) woensdag in een interview met NRC Handelsblad.

Hij gelooft niet dat het minderheidskabinet van VVD en CDA dat wordt gedoogd door de PVV van Geert Wilders 'duurzaam overeind' kan worden gehouden als een meerderheid in de Eerste Kamer ontbreekt.

De PVV ontbreekt nu nog in de Eerste Kamer. Geert Wilders doet wel mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten, die op hun beurt de Eerste Kamer kiezen. Momenteel heeft het kabinet ook geen meerderheid in de senaat.

Het kabinet kreeg dinsdag tijdens het debat over de btw-verhoging voor theater- en concertkaartjes een voorproefje van de gevolgen hiervan. Onder druk van de Eerste Kamer zag staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zich genoodzaakt de maatregel een halfjaar uit te stellen.

Werner wijst erop dat het politieke oordeel in de Eerste Kamer niet zo verschilt van dat van de Tweede Kamer. "Het is een kwestie van optellen. Als de oppositie daar een minderheid heeft en hier een meerderheid, dan zul je zien dat een heleboel dingen het niet gaan halen. Dan moet je als regering zelf de conclusie trekken: jongens, we hebben twee, drie keer iets niet kunnen bereiken wat wezenlijk is voor ons beleid, zo kunnen we niet verder."

Werner vertrekt overigens als fractievoorzitter van het CDA in de senaat. Elco Brinkman volgt hem op.