Zoutloketten in werking gesteld

Vanwege het aanhoudende winterweer zit een aanzienlijk deel van de wegbeheerders binnenkort zonder strooizout. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) heeft daarom na overleg met gemeenten, provincies en de waterschappen besloten dat vanaf woensdag de zoutloketten weer in werking worden gesteld, meldt Rijkswaterstaat.

Hierdoor kan het beschikbare strooizout beter onder de wegbeheerders worden verdeeld. Het zout van de loketten is uitsluitend bedoeld voor het begaanbaar houden van het hoofdwegennet, de belangrijkste provinciale en gemeentelijke wegen, de belangrijkste routes van het openbaar vervoer en routes die gebruikt worden door de hulpdiensten.

De instanties roepen de wegbeheerders verder op om het schaarse zout waar mogelijk te gebruiken voor het maken van pekelwater. Dan kan er vijf keer zo vaak worden gestrooid als met alleen zout.

De komende tijd komt er wel nieuw strooizout beschikbaar, maar dat is lang niet voldoende om alle wegbeheerders te bedienen. Rijkswaterstaat probeert daarom in het binnen- en buitenland extra zout in te kopen dat beschikbaar wordt gesteld aan de zoutloketten.

Deze winter is tot nu toe zo'n negentig ton zout gestrooid door Rijkswaterstaat. Vorig jaar eindigde de teller op 191 ton zout.