Ook spelersvakbond wil WK 2022 Qatar in winter

Het draagvlak om het WK voetbal van 2022 in Qatar in de winter te organiseren neemt toe. Ook spelersvakbond FIFPro is voorstander. "Het is niet verstandig om een WK in de zomer te houden in een land waar de temperatuur in de middag op kan lopen naar 50 graden", zegt secretaris Tijs Tummers.

"Toeristen wordt niet voor niets afgeraden in de zomer naar Qatar af te reizen", zegt Tummers in een verklaring op de website van de vakbond. "De zomermaanden zijn gewoon niet geschikt voor een festival zoals het WK voetbal."

Tummers verwacht niet al te veel problemen met het omgooien van de internationale speelkalender. "In Europa zal in mei, juni en augustus competite gespeeld moeten gaan worden. Maar als je naar de weersomstandigheden van de laatste weken kijkt, is dat eerder een voordeel dan een nadeel. En misschien beginnen de spelers daardoor wel fitter aan het toernooi dan afgelopen zomer in Zuid-Afrika."

Aanvankelijk was de FIFA tegen de eenmalige verplaatsing van het eindtoernooi, maar voorzitter Sepp Blatter zei onlangs een uitstap naar de wintermaanden te overwegen. De wereldvoetbalbond vindt echter dat Qatar het initiatief moet nemen.