VN vrezen nasleep referendum Sudan

De Verenigde Naties bereiden zich voor op de mogelijkheid dat bijna drie miljoen mensen in Sudan ontheemd raken als het referendum over onafhankelijkheid voor het zuiden in nieuw geweld uitmondt. Dat blijkt uit een intern rapport dat dinsdag in handen kwam van Associated Press.

Het referendum in Zuid-Sudan vindt over ruim twee weken, op 9 januari, plaats. De bevolking in het zuiden beslist dan of zij bij het noorden wil blijven of zich wil afscheiden om een nieuw land te vormen.

De spanningen rond het referendum lopen hoog op. Gevechtsvliegtuigen van het Noord-Sudanese leger hebben de afgelopen weken gebieden in het zuiden gebombardeerd. Daarnaast hebben de VN vastgesteld dat de legers in het noorden en het zuiden zich herbewapenen. Veel mensen in het zuiden bezitten pistolen of geweren.

Beide legers hebben zich op posities langs de grens tussen noord en zuid verschanst. Als de uitslag van het referendum niet naar ieders tevredenheid is, kan dat leiden tot een 'oorlogsachtige' situatie.

"Een verslechtering van de betrekkingen tussen noord en zuid, net als spanningen in het noorden en het zuiden van Sudan, kan leiden tot een grootschalige exodus van mensen naar naburige landen", aldus het interne rapport. De VN vrezen dat mogelijk 2,8 miljoen mensen ontheemd raken en nog eens 3,2 miljoen mensen op andere wijze door het conflict getroffen worden.

Het Wereldvoedselprogramma is inmiddels begonnen met het verspreiden van 76.000 ton voedsel op honderd verschillende plekken in het zuiden. Ook worden materialen voor het opbouwen van vluchtelingenkampen, medicamenten en sanitaire voorzieningen naar het gebied gebracht.