Natuurorganisaties verliezen veel leden

Natuur- en milieuorganisaties hebben het afgelopen jaar weer veel leden verloren. Vooral Natuurmonumenten zag veel leden vertrekken, het aantal donateurs daalde van 830.000 naar 767.000. Dat blijkt uit onderzoek van het VARA-radioprogramma Vroege Vogels.

Ook bij Greenpeace en de Dierenbescherming zegden duizenden leden op. Alleen het ledenaantal van het Wereld Natuur Fonds bleef stabiel. Volgens de natuurclubs zeggen veel mensen hun lidmaatschap op vanwege de economische crisis en verminderde aandacht in de maatschappij voor natuur en milieu.

Volgens Vroege Vogels is het nog niet eerder voorgekomen dat er drie jaar achter elkaar verliezen waren. "We zitten daardoor nu op het niveau van tien jaar geleden", zegt Joost Huijsing van het radioprogramma.

"Bij de eerste peiling in 1991 waren er in totaal 2,3 miljoen betalende aanhangers. Vanaf dat jaar is er dertien jaar lang een grote groei geweest. In 2003 bereikte de aanhang zijn top, met ruim 4,1 miljoen leden en donateurs. Sindsdien bleef het vrij stabiel, en pas dit jaar komt het aantal duidelijk onder de vier miljoen."

Algemeen directeur Jan Jaap de Graef van Natuurmonumenten baalt ervan dat het ledenaantal zo fors is teruggelopen. Volgens hem komt de natuur in het gedrang doordat er minder mensen zijn die de vereniging financieel ondersteunen.