ISI ontkent ontmaskeren CIA-chef Pakistan

De Pakistaanse inlichtingendienst ISI ontkent de bureauchef van de CIA in Islamabad te hebben ontmaskerd. De naam van de man werd genoemd door een Pakistaan die de CIA aanklaagt wegens de dood van zijn zoon en broer in 2009. Die kwamen om bij een Amerikaanse raketaanval.

Door het noemen van de naam kwam het leven van de CIA-chef in gevaar. Vrijdag werd bekend dat hij is teruggeroepen uit Pakistan.

De advocaat van de Pakistaan zei dat hij de naam te horen had gekregen van Pakistaanse journalisten. Van de ISI is bekend dat de dienst contact onderhoudt met journalisten om de verslaggeving te kunnen beïnvloeden.

Gedacht wordt dat een rechtszaak in de Verenigde Staten met betrekking tot de aanslagen in Mumbai in 2008 in Pakistan de behoefte heeft doen ontstaan om de Amerikanen terug te pakken. In het proces wordt gezegd dat de ISI betrokken was bij de aanslagen in Mumbai.

De ISI ontkent de naam van de CIA-chef te hebben bekendgemaakt en zegt dat de journalisten deze mogelijk zelf hebben achterhaald.

De bureauchef van de CIA in Pakistan werkt als een soort militair bevelhebber en is betrokken bij het programma om opstandelingen met raketaanvallen uit te schakelen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de Pakistaanse geheime dienst, een belangrijke maar vaak ook onbetrouwbare bondgenoot.