'Te veel macht bij minister Veiligheid en Justitie'

Guusje ter Horst (PvdA), de minister van Binnenlandse Zaken in het vorige kabinet Balkenende IV, is bezorgd over het feit dat alle macht over politie en jusititie straks bij één en dezelfde persoon komt te liggen: de minister van Veiligheid en Justitie. Voormalig ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob deelt die zorg.

Ter Horst en Slob reageerden op Opsteltens plannen om volgend jaar de huidige 25 politiekorpsen te verenigen tot één nationaal korps, met de minister van Veiligheid en Justitie aan het hoofd. Op dit moment valt de politie onder de verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlandse Zaken, en justitie onder de minister van Justitie.

Wildplassende politieagentDe twee politici spraken zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Ter Horst benadrukte geen enkele moeite te hebben met de persoon van Ivo Opstelten (VVD), die nu op het departement de scepter zwaait. "Maar het kan ook in andere handen komen", waarschuwde ze.

De voormalige bewindsvrouw vindt het beter als er verschillende machten zijn die elkaar in evenwicht houden. De Tweede en Eerste Kamer moeten een en ander dus zorgvuldig wegen, aldus Ter Horst. Tweede Kamerlid Arie Slob is het met haar eens, en sprak in hetzelfde radioprogramma van een 'zorgelijke ontwikkeling'.