Drieduizend mensen slapen op Schiphol

Ongeveer drieduizend mensen hebben afgelopen nacht op Schiphol doorgebracht. Door de hevige sneeuwval van vrijdag vielen zo'n 250 vluchten uit en liepen veel andere vluchten vertraging op. De luchthaven rekende aan het begin van de nacht op minder slapers, maar er moesten uiteindelijk extra veldbedden worden uitgeklapt.

De luchthaven liet aanvankelijk zo'n 1500 bedden achter de douane klaarzetten voor gestrande reizigers, maar dat werden er uiteindelijk dubbel zoveel. Het ging vooral om mensen met een tussenlanding die niet konden vliegen, maar ook een enkele gestrande vakantieganger verkoos het Schiphol-veldbed boven een tocht naar een hotel.

De sfeer onder de gestrande reizigers was over het algemeen goed. Ze kregen koffie en thee en zaterdagochtend, in samenwerking met de luchtvaartmaatschappijen, een ontbijtje aangeboden. Ook is er dit weekend vanwege de kerstdrukte entertainment op de luchthaven. Er lopen kerstmannen en ijsprinsessen rond.

Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen proberen de reizigers nu zo snel mogelijk op de plek van bestemming te krijgen. "We zijn nu weer aan het opstarten en dan krijgen mensen weer hoop. Dan kan het wel vervelend zijn als mensen alsnog een tijdje moeten wachten."

De problemen op Schiphol zijn ook zaterdag nog merkbaar. Een tiental vluchten is geschrapt en veel andere vluchten vertrekken met vertraging. Reizigers moeten de vluchtinformatie in de gaten houden. Schiphol hoopt de problemen zo snel mogelijk weg te werken, maar dat duurt nog wel even, zegt de woordvoerder.