WikiLeaks: Pakistan 'geobsedeerd' door India

Pakistan is 'hypnotisch geobsedeerd' door het Indiase leger en heeft 'verdomd weinig' gedaan om de verdachten achter de terreuraanslagen in Mumbai in 2008 te vervolgen. Dat hebben Indiase topdiplomaten tegen de Amerikanen gezegd, blijkt uit vrijdag op de website van The Guardian gepubliceerde geheime telegrammen door WikiLeaks. De diplomaten blijven er ook bij dat het Pakistaanse leger betrokken was bij de aanslagen in Mumbai.

De memo's bieden weinig grote onthullingen over de betrekkingen tussen de rivaliserende kernmachten, maar het bewust ondiplomatieke taalgebruik dat in privégesprekken wordt gebezigd geeft wel een kleurrijk perspectief aan de Indiase frustraties over Pakistan.

Eerder dit jaar zei de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Nirupama Rao tegen de Amerikaanse senator John Kerry dat vredesgesprekken, die sinds de aanslagen in 2008 stilliggen, geen voortgang zullen vinden zolang Islamabad niet meer onderneemt om het terreurnetwerk in Pakistan te ontmantelen.

De Verenigde Staten hebben er bij beide landen herhaaldelijk op aangedrongen de banden aan te halen. Daar is Washington zelf ook bij gebaat, omdat Pakistan in dat geval troepen bij de grens met India kan weghalen om ze in te zetten tegen opstandelingen in het grensgebied met Afghanistan.