Rond 21.30 uur nog 200 kilometer file

Het aantal files als gevolg van de hevige sneeuwval is in de loop van vrijdagavond langzaam afgenomen. Rond 21.30 uur stond er nog zo'n 200 kilometer file op wegen in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht, meldt de ANWB. Om 17.00 uur, toen de situatie het ergst was, stond er ongeveer 750 kilometer file op de Nederlandse wegen.

De VerkeersInformatieDienst (VID) kondigde in de loop van de dag een verkeersalarm af dat vrijdagavond nog van kracht blijft. Volgens de VID blijven de rijomstandigheden vooral in de westelijke helft van het land voorlopig zeer gevaarlijk.

Het weeralarm van het KNMI was een groot deel van de dag van kracht, maar is inmiddels ingetrokken. Rond 21.00 uur waarschuwde het KNMI nog wel voor extreem weer in Zuid-Holland en Zeeland. Die provincies hebben nog te maken met zwaardere sneeuwval, elders in het land sneeuwt het af en toe licht. Overal is er kans op gladheid.

De treinen rijden ook zaterdag volgens een aangepaste dienstregeling, meldt de NS. Dat betekent dat op veel trajecten minder treinen rijden om te voorkomen dat de treinenloop stagneert. Vrijdag strandden veel treinreizigers op stations in de Randstad. De NS raadde reizen per trein af en zegt er alles aan te doen om vrijdagavond alle reizigers 'netjes thuis te brengen'.