Uitkeringsregeling kunstenaars afgeschaft

Kunstenaars kunnen vanaf 2012 geen beroep meer doen op de uitkeringsregeling voor kunstenaars. Het kabinet heeft ingestemd met een voorstel van staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Paul de Krom (VVD), bleek vrijdag na afloop van de ministerraad.

Nu voorziet de Wet Werk en Inkomen Kunstenaars (WWIK) erin dat beginnende kunstenaars in de eerste tien jaar maximaal vier jaar een aanvulling op hun inkomen kunnen krijgen om in hun levensonderhoud te voorzien.

De maatregel tot afschaffing van de WWIK is aangekondigd in het regeerakkoord. Het kabinet vindt het niet gepast dat voor kunstenaars andere regels gelden dan voor andere ondernemers of werknemers en maakt een eind aan de uitzonderingspositie.

Afschaffing van de WWIK past in het kabinetsstandpunt dat de sociale zekerheid alleen is bestemd voor mensen die echt niet kunnen werken. Kunstenaars die na 1 januari 2012 niet in staat zijn met hun werk voldoende inkomsten op te bouwen, moeten actief op zoek naar ander werk. Eventueel ook buiten de kunstsector, vindt het kabinet.