Jolande Sap (GroenLinks) wil regeren

GroenLinks is geen eeuwige oppositiepartij maar wil verantwoordelijkheid dragen. Dat zei de nieuwe fractievoorzitter Jolande Sap vrijdag tijdens de persconferentie waarbij Femke Halsema haar vertrek toelichtte.

Deze zomer strandden nog de onderhandelingen voor regeringsdeelname aan een paars kabinet. Sap voerde daarbij samen met Halsema de onderhandelingen. De nieuwe fractievoorzitter kondigde aan dat zij op zoek wil naar 'vormen van samenwerking' zodat haar partij na de volgende verkiezingen wel aan de macht komt.

De 47-jarige Sap kwalificeert de huidige politieke tijden als 'onzeker'. "Als VVD, CDA en PVV geen meerderheid halen in de Eerste Kamer kan het kabinet zomaar zijn langste tijd hebben gehad."

De leiderswisseling is 'zorgvuldig' voorbereid. De afgelopen maanden heeft het tweetal er vaak en intensief over gesproken. "Ik sta nu voor de uitdaging de kiezers te laten zien dat ik een waardig opvolger ben van Femke", zei Sap. "Ik zal me daar met al mijn kunde en passie voor inzetten."

Een koerswijziging is niet aan de orde; Sap onderschrijft de lijn die Halsema de afgelopen jaren inzette.

Het debat over een eventuele nieuwe missie in Afghanistan in januari wordt het eerste grote debat dat Sap zal voeren als nieuwe fractieleider. Na het kerstreces treedt Niels van den Berge toe tot de Kamerfractie van GroenLinks. De 25-jarige Van den Berge is momenteel beleidsmedewerker voor GroenLinks in de Tweede Kamer.


Jolande Sap wil regeren (Foto: Novum)