Geen gevangenisbezoek voor Xiaobo

Nobel-vredesprijswinnaar Liu Xiaobo mag in de gevangenis geen familiebezoek meer ontvangen. Ook zijn vrouw staat, een week na de prijsuitreikingsceremonie in Oslo, nog steeds onder huisarrest. Dat heeft het Informatiecentrum voor Mensenrechten en Democratie in Hongkong vrijdag meegedeeld.

China is woedend dat Liu, die tot elf jaar gevangenis is veroordeeld wegens staatsondermijning, de Nobelprijs heeft gekregen. Niemand van zijn familie of vriendenkring kreeg toestemming om de prijs voor hem in ontvangst te nemen. Twee lege stoelen markeerden tijdens de uitreikingsceremonie de afwezigheid van Liu en zijn vrouw, Liu Xia.

Liu Xia's zwager, Liu Xiaoguang, liet aan het informatiecentrum weten dat zij haar woning zelfs niet uit mag om groente te kopen. Volgens haar vader mogen zijn vrouw en hij hun dochter niet bezoeken. Advocaat Shang Baojun zei vrijdag dat hij haar niet kon bereiken. De mobiele telefoon en internetaansluiting van Liu Xia zijn sinds de bekendmaking van de Nobelprijs half oktober afgesloten. Bij de flat van Liu was vrijdag geen politie te zien, maar een AP-verslaggever die naar binnen wilde werd in de lobby door twee mannen weggestuurd.

Chinese gevangenen hebben wettelijk het recht om eens per maand familiebezoek te ontvangen, maar afgelopen maand zou Liu geen bezoek hebben gehad. Liu Xiaoguang zei dat de familie nog geen enkele brief van hem heeft ontvangen.