Samenscholingsverbod in uitgaanscentrum Enkhuizen

In Enkhuizen is een samenscholingsverbod ingesteld in het uitgaansgebied van het stadje. Burgemeester Jan Baas (PvdA) heeft dit besloten naar aanleiding van de rellen in Enkhuizen afgelopen weekeinde.

In de nacht van zaterdag op zondag losten twee agenten ieder een waarschuwingsschot, nadat ze door een groep van veertig man in het nauw waren gedreven. De agenten hadden even daarvoor geprobeerd een man die door de groep werd belaagd te ontzetten. Samen met collega's wisten de politiemannen de groep uiteindelijk uit elkaar te drijven.

Volgens Baas rechtvaardigt de ernst van de situatie het samenscholingsverbod, dat een maand van kracht is van vrijdag 18.00 uur tot en met maandag 06.00 uur. Mensen mogen niet met vier of meer personen bij elkaar staan. Wie zich hier niet aan houdt of bevelen van de politie niet opvolgt, kan strafrechtelijk worden vervolgd.

De politie heeft tot nu toe zeven mensen opgepakt in de zaak. Donderdag werden vier verdachten aangehouden. Twee verdachten die al eerder waren gearresteerd moesten donderdag voor de rechter-commissaris van de rechtbank in Alkmaar verschijnen. Die besloot dat de twee nog veertien dagen mogen worden vastgehouden.

Vrijdag komt nog een man voor de rechter-commissaris. De verdachten zijn tussen de 17 en 24 jaar. De politie verwacht de komende dagen nog meer personen aan te houden.