Bombardement Iran 'niet aan de orde'

Een bombardement op Iran is 'niet aan de orde'. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) woensdagmiddag in reactie op het pleidooi van de PVV voor een preventieve oorlog tegen het islamitische regime in het Midden-Oosten.

PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven had dinsdagavond voorgesteld dat westerse landen Iran zouden moeten aanvallen om de eigen vernietiging te voorkomen. Hij vreest dat Iran over niet al te lange tijd kernwapens bezit. De PVV'er vindt dat de rest van de Tweede Kamer veel te luchtig doet over de 'gevaren van de islam'.

Rosenthal reageerde pas woensdag tijdens de voortzetting van het debat over zijn begroting op de oorlogstaal van gedoogpartij PVV. Dat kwam hem op veel kritiek te staan van de oppositiepartijen, omdat het voorstel van Kortenoeven tot beroering heeft geleid. Frans Timmermans (PvdA) zei dat de minister meteen 'klip en klaar' tegen de pers had moeten zeggen dat de regering niet meegaat in 'dat soort flauwekul'.

Volgens de minister was dit niet nodig, omdat de PVV geen deel uitmaakt van de regering. En andere landen weten ook dat wat de PVV zegt niet meteen moet worden verstaan als een mededeling van de regering. Daarom heeft hij niet gebeld naar andere landen om duidelijk te maken dat van oorlogsdreiging geen sprake kan zijn. "Ik had er geen behoefte aan gisteravond om meteen in de pen of telefoon te klimmen."

Kortenoeven kwam overigens terug op zijn woorden, die volgens hem verkeerd zijn 'verstaan'. Hij had niet de bedoeling om een 'oorlogsstemming' te creëren. Hij zegt slechts te hebben gesproken over de 'consequenties' van een 'escalatie van problemen' die ontstaat wanneer Iran beschikt over kernwapens.

Nederland zou alleen een eventuele Israëlische of Amerikaanse preventieve aanval op de nucleaire installaties van Iran moeten steunen. "Dat is ook een heel heftig probleem, maar het vormt dan ook een bedreiging voor onze beschaving."

Volgens Rosenthal volstaat het huidige beleid ten aanzien van het Iraanse regime dat een mix is van sancties en diplomatieke contacten.