Rutte: stem op VVD, CDA of PVV

Premier Mark Rutte (VVD) roept kiezers op om tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 2 maart te stemmen op een van de drie partijen van de gedoogregering. Zo wil hij een meerderheid in de Eerste Kamer veiligstellen. "Maakt niet uit wat u stemt. Als het maar op CDA, PVV of VVD is", zegt hij in een interview met het weekblad Elsevier.

Het is ongebruikelijk dat een politicus oproept om op een andere partij dan de eigen te stemmen. Rutte heeft echter een meerderheid in de Eerste Kamer nodig om zijn regeringsbeleid te kunnen uitvoeren. Die heeft hij nu nog niet, omdat de PVV niet vertegenwoordigd is in de Senaat.

De partij van Geert Wilders doet wel mee aan de provinciale verkiezingen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de Eerste Kamer. "Wij hebben een meerderheid in de Eerste Kamer nodig en via de Provinciale Staten moeten we die zien te bereiken", zegt Rutte tegen Elsevier.

"Mijn boodschap aan de kiezer is dus: help ons aan die meerderheid. Peilingen maken duidelijk dat veel mensen dit kabinet zien zitten. Dus ik denk dat het gaat lukken."


(Foto: Novum)