Geen startonderbreker in auto alcoholist

Alcoholisten die dronken achter het stuur zijn gekropen, mogen niet meedoen met het alcoholslotprogramma. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag besloten.

Het alcoholslot is een startonderbreker waar de bestuurder eerst in moet blazen voordat de auto start. Als de bestuurder een alcoholpromillage boven 0,2 heeft, start de auto niet. Ook tijdens het autorijden moet de bestuurder af en toe blazen.

Per mei volgend jaar kan de maatregel worden opgelegd aan mensen die een keer achter het stuur betrapt zijn met meer dan 1,3 promille in hun bloed. Het blaasapparaat blijft twee jaar in de auto.

Kamerleden Sander de Rouwe (CDA) en Jacques Monasch (PvdA) dienden een voorstel in om mensen met een alcoholverslaving uit te sluiten van het programma. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie adviseerde eerder dat het niet wenselijk is dat alcoholisten überhaupt deelnemen aan het verkeer, ook niet als ze nuchter zijn.

Weggebruikers die betrapt worden met een alcoholpromillage van hoger dan 1,8 worden voortaan medisch-specialistisch onderzocht. Als vastgesteld wordt dat ze alcoholverslaafd zijn, mogen ze niet meedoen aan het programma, maar moeten ze eerst van hun alcoholverslaving afkomen voor ze, met de startonderbreker, weer mogen rijden.