Guusje ter Horst wil Eerste Kamer in

Oud-minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) wil de Eerste Kamer in. Dat blijkt uit de conceptkandidatenlijst voor de Senaat, die haar partij dinsdag heeft gepubliceerd.

Ter Horst, die op de vijfde plek staat, werd onlangs benoemd tot voorzitter van de HBO Raad. Voordat ze minister werd in het vorige kabinet was ze burgemeester van Nijmegen.

De lijst wordt aangevoerd door Marleen Barth. Zij volgt Han Noten op, die burgemeester van Dalfsen wordt. Hij staat nog wel op de lijst, op plaats zes. Een andere bekende naam is die van oud-minister Klaas de Vries. De huidig senator stond de vorige keer nog op een onverkiesbare plek, maar het congres plaatste hem toen alsnog hoger op de lijst. Hij staat nu op de vierde plek.

Ook oud-partijvoorzitter Ruud Koole en oud-Tweede Kamerlid en wethouder van Almere Adri Duivesteijn staan op de lijst. De PvdA levert momenteel veertien senatoren.

De nieuwe Eerste Kamer wordt volgend jaar gekozen via getrapte verkiezingen. Eerst vinden op 2 maart provinciale verkiezingen plaats. De leden van de Provinciale Staten kiezen vervolgens de nieuwe senatoren.


Guusje ter Horst (Foto: Novum)