Treinen Zwolle botsten door negeren rood sein

De botsing tussen een passagierstrein en een goederentrein in Zwolle in mei vorig jaar kwam doordat de goederentrein door een rood sein is gereden. De schuld kan echter niet volledig bij de machinist worden gelegd, omdat het sein niet goed genoeg opvalt en het relatief kort achter een ander sein staat, wat verwarrend werkt, concludeert de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

De treinen reden met lage snelheid naast elkaar, maar bij een wissel kwamen ze op hetzelfde spoor uit. De goederentrein, die melkproducten vervoerde, raakte de passagierstrein daardoor in de flank. Het persoonlijke leed viel mee; een passagier raakte lichtgewond aan een vinger. Wel raakte het spoor zwaar beschadigd en ontspoorden beide treinen, wat voor fikse problemen op het spoor rond Zwolle zorgde.

De inspectie stelt verder dat de goederentrein structureel zes tot twaalf minuten te vroeg in Zwolle aankomt, maar rond dit probleem zijn geen eenduidige instructies. Dat maakt het volgens de inspectie voor een machinist onduidelijk of en waar hij een rood sein kan verwachten en de trein tot stilstand moet brengen.