Kinderbescherming wees adoptieaanvraag Robert M. af

De Raad voor de Kinderbescherming heeft deze maand een adoptieaanvraag van zedenverdachte Robert Mikelsons en zijn partner Richard van Olffen geblokkeerd. Een woordvoerder van de raad wil dinsdag niet zeggen waar dat besluit op was gebaseerd.

Wie kinderen wil adopteren, moet daar toestemming voor vragen. De kinderbescherming onderzoekt dan of de adoptiekinderen wel bij een geschikt gezin terechtkomen. Na een onderzoek concludeerde de kinderbescherming het homopaar geen beginseltoestemming te geven. De procedure kan zonder die toestemming niet worden voortgezet. Het verzoek werd afgewezen voordat naar buiten kwam dat Mikelsons wordt verdacht van het misbruiken van tientallen kinderen. De woordvoerder wil niet zeggen of de kinderbescherming op de hoogte was van die zaak. "We geven niet zomaar informatie over dit soort onderzoeken vrij."

Het gebeurt vaker dat geen beginseltoestemming wordt gegeven. In zulke gevallen bestaat de mogelijkheid om tegen het besluit in beroep te gaan, maar dat is in dit geval niet gebeurd.

De 27-jarige Mikelsons wordt verdacht van het misbruiken van zeker dertig tot vijftig kinderen, zo werd zondag bekendgemaakt. De in Letland geboren man werkte onder meer bij twee kinderdagverblijven in Amsterdam. Ook bood hij zijn oppasdiensten via internet aan. De man werd vorige week dinsdag in zijn woning aangehouden.

De man van de verdachte, een 37-jarige Amsterdammer, is opgepakt voor bezit van kinderporno. Hij wordt niet verdacht van seksueel misbruik. Beide mannen hadden geen strafblad.

Zondag werd een 39-jarige man uit Zaandam aangehouden die werkzaam was op een van de kinderdagverblijven waar de 27-jarige man ook gewerkt heeft. Hij wordt verdacht van ontuchtige handelingen op het internet.