Betere screening werknemers crèche bepleit

Mensen die op een crèche willen werken, moeten beter worden gescreend om het risico op kindermisbruik te verkleinen. Dat vinden de Raad van Korpschefs, de brancheorganisatie van werkgevers in de kinderopvang MO-groep en het Europees netwerk Mannen in de Kinderopvang, schrijft Trouw.

Er is echter nog wel onenigheid over de vraag of vrouwen ook beter moeten worden nagetrokken. De oprichter van Mannen in Kinderopvang Lauk Woltring vindt van niet. Hij wijst er in de krant op dat verreweg de meeste pedoseksuele daders mannen zijn.

Woltring is groot voorstander van meer mannen in de kinderopvang. Het is voor het zelfbeeld van jongetjes niet goed als alle opvoeders vrouwen zijn, stelt hij.

De discussie laait op sinds zondag bekend werd dat een 27-jarige man uit Amsterdam wordt verdacht van het misbruiken van dertig tot vijftig kinderen. De in Letland geboren man zou onder meer bij twee kinderdagverblijven in Amsterdam hebben gewerkt.

Hoogleraar kinderopvang Louis Tavecchio noemt de screening 'onsympathiek'. "Maar het zou kunnen dat het, in het licht van deze misbruikzaak, maatschappelijk noodzakelijk is om het toch te doen." Tavecchio wijst ook op het belang van mannen in de kinderopvang.

Brancheorganisatie MO-groep is niet tegen een intensiever onderzoek. "Maar dan wel voor mannen én vrouwen", zegt vicevoorzitter Geert de Wit. Volgens hem moet de overheid een leidende rol spelen. "Misschien moet er een landelijk register komen, net als in de gezondheidszorg."

Ook de Raad van Korpschefs pleit voor een uitgebreid antecendentenonderzoek. Alleen een verklaring omtrent het gedrag is volgens de raad niet voldoende. De verdachte in de Amsterdamse zedenzaak beschikte over zo'n verklaring.