Pakistaanse arts opgepakt wegens blasfemie

De autoriteiten in Pakistan hebben een arts gearresteerd op verdenking van het schenden van de omstreden Pakistaanse blasfemiewet. Hij zou het visitekaartje van een man met dezelfde naam als de islamitische profeet, Muhammad, hebben weggegooid. Dat maakte de Pakistaanse politie zondag bekend.

De blasfemiewet is door mensenrechtenorganisaties scherp bekritiseerd toen de christelijke Asia Bibi vorige maand ter dood werd veroordeeld omdat ze de islam zou hebben beledigd. Volgens critici wordt de wet vaak gebruikt om ruzies te vergelden, minderheden te vervolgen en religieus extremisme te verspreiden. Bibi zou valselijk zijn beschuldigd vanwege een persoonlijke vete.

Naushad Valiyani werd vrijdag gearresteerd nadat Muhammad Faizan een klacht tegen hem had ingediend. Faizan, vertegenwoordiger van een farmaceutisch bedrijf, bracht een bezoek aan de kliniek van Valiyani en zag dat die zijn visitekaartje weggooide. De politie onderzoekt of Valiyani daadwerkelijk voor blasfemie vervolgd zal worden.

In Pakistan worden elk jaar tientallen mensen ter dood veroordeeld onder de blasfemiewet, maar de meeste zaken worden door hogere rechtbanken verworpen en er zijn nog geen executies uitgevoerd. Het is echter onwaarschijnlijk dat de wet wordt afgeschaft, omdat de regerende partij -hoewel grotendeels seculier- afhankelijk is van de steun van islamitische bewegingen.