Onnodige operaties kosten honderden miljoenen

De Nederlandse gezondheidszorg kan jaarlijks zo'n half tot een miljard euro besparen op onnodige operaties. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, waarover het NOS zaterdagavond bericht.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat in sommige regio's tot zes keer vaker bepaalde operaties worden uitgevoerd dan in andere regio's. Behalve dat dit leidt tot hogere kostenposten, loopt de patiënt erdoor ook onnodig risico's, omdat het bij operaties altijd fout kan gaan.

De onderzoekers adviseren onder meer heldere richtlijnen en het koppelen van verzekerde zorg aan zogenoemde evidence-based indicaties. Bij dit laatste zou als er geen sprake is van een 'objectiveerbare' indicatie waarvoor wetenschappelijk onderzoek de meerwaarde van een operatie heeft aangetoond, de operatie niet onder de verzekering moeten vallen. Verder moeten patiënten goed geïnformeerd worden, aangezien een patiënt veel vaker dan door behandelaars verwacht, afziet van een operatie als alle alternatieven en risico's duidelijk zijn.