Minder problematische jeudggroepen op straat

Het aantal jeugdgroepen dat op straat voor problemen zorgt in Nederland is afgelopen jaar behoorlijk afgenomen. Momenteel telt Nederland er 1527. Dat zijn er 233 minder dan vorig jaar. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond, dat de cijfers heeft opgevraagd bij de politie.

In zes politieregio's nam het aantal jeugdgroepen het afgelopen jaar toe. In de regio Kennemerland is de toename het grootst. De stijging in deze regio bedroeg 60 procent. De regio Midden- en West-Brabant telt met 163 de meeste jeugdgroepen van Nederland, gevolgd door Utrecht met 133 en Gelderland-Zuid met 102.

De politieregio's Utrecht (negentien), Haaglanden (elf) en Midden- en West-Brabant (negentien) hebben de meeste criminele bendes. In totaal zijn er 89 criminele bendes, 284 overlastgevende en 1154 hinderlijke jeugdgroepen.

De politie verwacht dat het aantal jeugdgroepen in de toekomst niet veel verder daalt. "Naar mijn gevoel kunnen we niet veel verder omlaag", aldus Letti Demmers van de Raad van Korpschefs. CDA-Kamerlid Coskun Çörüz en VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert zijn het hier echter niet mee eens. "Het kan niet zo zijn dat we tegen de maatschappij zeggen: dit is het, accepteer het maar", zegt Hennis-Plasschaert.