VN wil dat Irak doodstraf afschaft

De Iraakse regering moet de doodstraf afschaffen. Daartoe heeft de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Irak Ad Melkert vrijdag opgeroepen. Ondertussen heeft de Iraakse minister van Binnenlandse Zaken Jawad al-Bolani gezegd dat terreurverdachten snel moeten worden geëxecuteerd.

De oproep van Melkert komt op het moment dat verscheidene Europese regeringen en het Vaticaan Irak hebben verzocht Tariq Aziz, het vroegere gezicht van het regime van Saddam Hussein, gratie te verlenen. Aziz is ter dood veroordeeld voor het vervolgen van leden van sjiitische politieke partijen. De huidige president Jalal Talabani heeft evenwel gezegd het executiebevel niet te zullen tekenen.

Vorige week eiste Al-Bolani dat 39 verdachte opstandelingen de doodstraf krijgen, nog voordat ze berecht zijn, vanwege mogelijke betrokkenheid bij bomaanslagen in Bagdad. De minister van Binnenlandse Zaken staat onder grote politieke druk vanwege het uitblijven van resultaten op het gebied van veiligheid.

De doodstraf werd in 2004 opnieuw ingevoerd in Irak, nadat deze na de Amerikaanse invasie buiten werking was gesteld. Sindsdien is van circa 250 ter dood veroordeelden bekend dat ze zijn geëxecuteerd; officiële cijfers zijn er niet. De bekendste executie is die van de voormalige Iraakse leider Saddam Hussein. Hij werd eind 2006 opgehangen wegens de moord op 140 sjiieten in 1982.

Executie Saddam Hussein in 2006
Executie Saddam Hussein in 2006