Britse vandalen kappen eeuwenoude meidoorn

De Britse politie heeft vrijdag een zoektocht opgezet naar vandalen die een eeuwenoude meidoorn deels hebben omgekapt. De heilige meidoorn van Glastonbury wordt al eeuwen door christenen vereerd, maar van de boom rest nu niets meer dan een twee meter hoge stronk.

De ontheiliging van de boom vond plaats nadat donderdag bij een ceremonie een twijg van de boom was geknipt om aan de Britse koningin Elizabeth te geven, aldus burgemeester van Glastonbury John Coles. Hij meent dat de ceremonie, die werd uitgezonden op de lokale televisie, mogelijk aanleiding is geweest voor de vernieling van de meidoorn.

Volgens de overlevering is de meidoorn ontsproten aan een boom die door Jozef van Arimathea -de rijke koopman die volgens de Bijbel zijn graftombe afstond aan Jezus- werd geplant toen hij tweeduizend jaar geleden in Groot-Brittannië kwam.

Katherine Gorbing, de directeur van het museum dat is gevestigd in de abdij van Glastonbury, zei dat er wel hoop is dat de boom de vernielingen overleeft. "We hopen dat hij teruggroeit", zo zei ze.