Duitse troepen naar Frankrijk

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog worden er Duitse troepen in Frankrijk gestationeerd. Het stationeren van de militairen is onderdeel van een poging van de twee Europese machten te laten zien dat ze hun vroegere vijandschap hebben afgelegd.

Een Duits bataljon dat onderdeel uitmaakt van een Frans-Duitse militaire brigade nam vrijdag bij een ceremonie in Straatsburg, in het oosten van Frankrijk, voor het eerst de wapens op. Bij de ceremonie waren de Franse en Duitse minister van Defensie aanwezig.

De zesduizend man sterke Frans-Duitse brigade werd opgericht in 1989. Tot dit jaar waren er echter geen Duitse militairen in Frankrijk gestationeerd. Andersom was dit wel het geval; het gevolg van de naoorlogse bezetting van Duitsland door de bondgenoten.

"Dat we vandaag kunnen zeggen dat Duitse soldaten welkom zijn op Frans grondgebied na de gruweldaden die begaan zijn onder het nazi-regime is een krachtig symbool dat perfect onze samenwerking illustreert", zo zei bondskanselier Angela Merkel tijdens een bijeenkomst in het Duitse Freiburg.

De Franse president Sarkozy zei meer balans te willen creëren tussen de twee landen. "Voor de Franse bevolking is de aankomst van Duitse soldaten in ons land een nieuw teken van de diepte van onze vriendschap en een teken van het verlangen om de vriendschap tussen de Duitse en Franse bevolking definitief te omarmen."