AzG hekelt staat Griekse migrantencentra

De omstandigheden waarin iIlegale migranten in Noordoost-Griekenland in overvolle detentiecentra worden opgesloten zijn onmenselijk. Dat zegt Artsen zonder Grenzen, dat twee detentiecentra en drie posten van de Griekse grenspolitie in de aan Turkije grenzende regio Evros heeft bezocht.

In de centra zitten twee tot drie keer zoveel mensen als waarop ze zijn berekend. Er is zo veel gebrek aan ruimte, dat sommige mensen bij de toiletten op de vloer moeten slapen. AzG roept de Griekse regering op onmiddellijk maatregelen te treffen voor een opvang waarin de 'menselijke waardigheid' van asielzoekers en migranten wordt gerespecteerd.

Het Griekse ministerie voor Burgerbescherming liet in een reactie weten dat het 'extreem hoge' aantal ongeregelde migranten, 150 tot 350 per dag, dat Griekenland binnenkomt, 'de capaciteit van de opvangfaciliteiten ver te boven gaat'. De autoriteiten 'doen hun best deze uitermate lastige situatie het hoofd te bieden met volledig respect voor mensenrechten en maximale aandacht voor kwetsbare groepen en minderjarigen zonder begeleiding'.

Artsen zonder Grenzen dringt er bij de Europese Unie en haar lidstaten op aan een deel van de verantwoordelijkheid voor de opvang op zich te nemen, 'in plaats van zich te concentreren op restrictieve maatregelen, zoals de inzet van Frontex'.

Frontex is de Europese grensbewakingsdienst, die vorige maand werd ingezet in Evros. Sinds deze inzet is het aantal illegale migranten dat de landgrens met Turkije oversteekt volgens de Griekse politie met ruim 42 procent gedaald. Werden in oktober nog 7773 mensen opgepakt, in november waren dat nog maar 4462.