Hackers leggen site Openbaar Ministerie plat

Anonymous heeft de site van het Nederlandse Openbaar Ministerie platgelegd na de arrestatie van een 16-jarige jongen uit Zoetermeer. De site ging vrijdagochtend plat, vijftien uur na de bekendmaking van de arrestatie. De site Politie.nl, die op dezelfde server draait, ging ook plat. Inmiddels is de website van het Openbaar Ministerie bij tijd en wijle weer bereikbaar.

De 16-jarige jongen die donderdag is gearresteerd opereerde onder de naam Jeroenz0r en is afkomstig uit Zoetermeer. Hij was een van de operators in het IRC-kanaal waarin sympathisanten de aanvallen op sites voorbereiden. De dDos-aanvallen worden onder het motto 'Operation Payback' via IRC gecoördineerd.

De aanvallen worden uitgevoerd op sites van bedrijven en organisaties die WikiLeaks blokkeren of anderszins benadelen. Het exacte aantal bots waarmee aanvallen worden uitgevoerd is onduidelijk, maar schommelt volgens schattingen tussen 75.000 en 100.000. Inmiddels zoeken de activisten naar manieren om te voorkomen dat mensen zoals Jeroenz0r, die achter de aanval zitten, te achterhalen zijn. Hierbij wordt onder meer gedacht aan het inzetten van p2p-technologie.

Het is onduidelijk of het OM nog meer verdachten op het oog heeft. Er is in elk geval nog minimaal een Nederlander actief betrokken geweest bij de aanval op MasterCard.com.