Rellen in Engeland om hoger collegegeld

De Engelse regering heeft donderdag aangekondigd dat het collegegeld zal worden verhoogd naar 9.000 pond per jaar. De verhoging hing al tijden in de lucht. In Londen heeft dit vandaag tot hevige protesten en aanvaringen met de politie geleid.

De verhoging van het collegegeld is niet zonder slag of stoot gegaan; een aantal politici is vanwege de kwestie al afgetreden. Vandaag werd het voorstel echter met een kleine meerderheid aangenomen. Eerder dit jaar besloot de Engelse overheid al om de studiefinanciering af te schaffen per 1 januari 2011.

Het debat over de verhoging van het collegegeld komt voort uit het besluit van de regering om fors te bezuinigen op financiering van het hoger onderwijs. "Zelfs als het hoger onderwijs te maken kreeg met dezelfde (lagere -red.) bezuinigingen als andere overheidsdieinsten, zou het collegegeld nog naar vierduizend pond moeten," stelt parlementslid John Denham.

Vanuit heel Engeland zijn mensen gekomen om te demonstreren bij het parlementsgebouw, volgens de politie vaak met de intentie om te rellen. De protesten verlopen dan ook af en toe gewelddadig en de massaal aanwezige politie heeft al diverse arrestaties verricht.

Een groep betogers viel een auto met daarin Prins Charles en zijn echtgenote Camilla aan. Hoewel een ruit van het voertuig sneuvelde bleven Charles en Camilla ongedeerd.

Bij de schermutselingen zijn 37 gewonden gevallen, meldt de BBC. Politiecommissaris Sir Paul Stephenson meldt dat er 'een diepgaand onderzoek gestart wordt naar de rellen'.

Het afschaffen van de studiefinanciering en het verhogen van het collegegeld kan schooluitval tot gevolg hebben. De vrees is dat vooral jongeren uit gezinnen met lagere inkomens na de middelbare school niet verder zullen leren.

Zie de bron voor een videoverslag van de rellen naar aanleiding van de collegegeldverhoging.